Za vsestranski razvoj slovenskega jezika

Quoted post

fifa

#437 Re:

2016-06-09 23:39

#426: -  

Peticije ne podpiram.

Nič ni narobe če bodo univerze pričele z svojim delom tako kot je treba. Nivo znanja ki ga pridobijo študenti sedaj je vsaj na nekaterih fakultetah porazen. Mogoče tudi zaradi tega ker predavatelji niso dorasli svoji nalogi. Pravim mogoče, da se ne bo usul plaz. Pogljete ratinge naših univerz na mednarodnih lestvicah, in boste vedeli o čem govorim. G. Štuklju pa predlagam, da se bori za plače ki so primerljive za plačami glede na ratinge. Bo še najbolj pošteno (plačilo primerno kvaliteti opravljenega dela)

Me pa moti da na nacionalki, pogosto slišim spačenke ali pa nepravilno tvorjene stavke. Tudi prevodi so daleč od pravopisa. In RTV prispevek plačujemo vsi. Zakaj že?

To da politiki ne govorijo slovensko smo pa krivi kar sami, nisem še videl novinarja ki bi koga opomnil (pocukal za rokav), glede slovenščine, ...

z odličnim spoštovanjem

martin

Replies

Gost

#450 Re: Re:

2016-06-10 15:39:55

#437: fifa - Re:  

Ne, mislim da tega, da politiki ne govorijo pravilno, nismo krivi mi, davkoplačevalci, niti novinarji. Ko sem jaz na kakšnem forumu posebej izpostavila javne nastope raznih politikov, doktorjev, magistrov, ministrov, predstavnikov strank, kogarkoli pač, ki je v svojem govornem zmazku dokazal, da ne pozna slovnice nižjih razredov osnovne šole, sem bila brisana s strani administratorja.

Dejansko navaden človek nima nobene možnosti opozoriti na tako osnovno neznanje naših predstavnikov. Še najmanj kar je, ti nekdo zabrusi, da ni važno kako, važno je kaj... Pa ni res. Ker če ne znaš uporabiti vejice, spremeniš pomen tega, kar si hotel povedati. Če ne znaš uporabiti pravilnega predloga ( kar je res minimum od minimuma ) ali če milijonkrat uporabiš besedo "pravzaprav", in amaš in umaš in ne vem, kakšna mašila še uporabljaš, ne moreš javno nastopati. To je vse. Ker če Pahor, pa Janša, pa Štrukelj, pa . . . 90 % vseh, ki se ven mečejo, ne zna slovnice nižjih razredov osnovne šole, kitijo se pa z diplomami in ne vem kakšnimi doktorati, nima nobena učiteljica v tretjem razredu osnovne šole moralne pravice slabo oceniti učenca, ki se tega ni naučil. Ker očitno ni treba znati. Ker je očitno dovolj, da z leporečjem in praznimi obljubami, izrečenimi slovnično nepravilno, postaneš tudi predsednik države. Kako drugače bi naredili diplomo? Razen, seveda, če profesorji na fakultetah tudi ne znajo slovnice. In ko kakšnega, rednega ali izrednega, poslušam, vidim... ne zna... ali pa mu ni važno. In med novinarji jih je tudi kar nekaj, ki celo pisne prispevke oddajo slovnično slabe (lektorji so izumrli, se mi zdi), govorni so pa... ne najdem pravega izraza. Morda kot primer poslušajte kakšen Polnočni klub, pa Studio ob 17h, celo Intelekto in ugotovili boste, da za razliko od teh oddaj, najbolj spoštujejo slovenščino v Radiu Ga-Ga in Šalehar v Toplovodu in Latrini...

In ne, jaz nisem kriva. Jaz bi ga za rokav pocukala. In politika, ki ne zna jezika, ne spoštujem. Nikoli in nikdar.